10 кращих кухонних ножів

Далеко не кожна господиня замислюється, які кухонні ножі найкращі, адже в звичайному магазині можна знайти товари на будь-який смак і бюджет. Однак від якості і ергономіки інструменту залежить швидкість приготування їжі та зручність роботи. Тому навіть для будинку варто придбати кращі професійні кухонні ножі.

Існує більше трьох десятків різновидів цього інструменту, але не обов'язково мати настільки великий набір ножів для кухні. Така кількість предметів буде не дуже зручно зберігати в маленькій кімнаті.

Господині будуть потрібні тільки такі ножі для будинку: універсальний, хлібний і для овочів. Деякі вважають, що можна користуватись універсальним ножем для кухні. Але чим більш універсальний інструмент, тим менше він підходить для вузькоспеціалізованих завдань. Крім того, щоб продукти не вбирали запахи один одного, лезо постійно доводиться очищати, особливо при роботі з сиром, м'ясом, цибулею, рибою, зеленню.

Необхідні інструменти для домашньої кухні

Кращі набори кухонних ножів складаються з декількох десятків одиниць, але для домашнього використання знадобляться всього три-чотири:

  • універсальний або кухарський ніж (шеф-ніж);
  • хлібний ніж;
  • ніж для чистки овочів.

Деякі плутають універсальний і шеф-ніж, але між ними є відмінності. Універсальний дещо менше (лезо до 16 см) і підходить для більшості завдань. Шеф-ніж має клинок 21-25 см, він важче і може працювати навіть з замороженими продуктами. Але такий інструмент незручний при обробці овочів. Практика показує, що універсальні моделі частіше використовують жінки, а шеф-ножі - чоловіки.

Другий за значенням тип - хлібний ніж. Його легко впізнати за зубчатим клинком. Зазубрене лезо довжиною до 26 см легко розрізає будь-які хлібобулочні вироби, не залишаючи крихт. Такий інструмент впорається і з нарізкою овочів і фруктів. Зуби легко розрізають продукти, знімають шкірку зі слив, персиків, томатів.

Кращі кухонні ножі для чищення овочів мають лезо до 10 см завдовжки і підходять для будь-яких дрібних робіт. Ними незручно різати тільки кавуни і дині через великий розмір продуктів. Характерна особливість - тонке лезо, так як великі зусилля при роботі не додаються. Варто зазначити, що цей різновид буває різної форми і призначення (універсальні, з зубчастим лезом, з заокругленим клинком, багатофункціональні, спеціалізовані).

Оскільки картопля є одним з головних продуктів в українській кухні, в будинку необхідна спеціальна картофелечистка, також вважається однією з різновидів ножа. Багато хто знає її як ніж Peeler. Він легко справляється не тільки з чищенням картопляної шкірки, а й багатьох інших овочів, наприклад, моркви або буряка.

Для нарізки таких овочів, як капуста, використовується січка з напівкруглим лезом і двома ручками. З її допомогою можна також різати інші овочі і м'ясо. Крім того, на кухні використовуються спеціальні моделі для нарізки огірків, кабачків і баклажанів.

Інші види кухонних ножів

Крім перерахованих вище категорій, виробники кухонних ножів пропонують м'ясні і вузькоспеціалізовані ножі. М'ясні в свою чергу діляться на:

  • філейні - з тонким і довгим лезом, використовуються для відділення філе від кісток і шкіри;
  • обвалочні - для зрізання м'яса з кісток і видалення жив;
  • обробні - відокремлюють м'ясо від кісток, видаляють жили, нарізають на порції;
  • топірці - з масивним клинком для оброблення м'яса.

До спеціалізованих моделей належать вироби, призначені для робіт з конкретним продуктом. Серед них:

  • для нарізки піци (з круглим лезом);
  • для шинки;
  • для томатів;
  • для сиру;
  • для устриць;
  • для дині;
  • для вирізання порожнини;
  • для чищення грибів;
  • для суші т. д.

Це далеко не повний список інструментів: фахівці налічують близько двох сотень різновидів. Природно, далеко не всі з них необхідні на домашній кухні, але для професіонала-кухаря можуть знадобитися. Крім перерахованих вище категорій інструментів, обов'язково слід придбати точила для ножів, адже клинок завжди повинен бути гострим при роботі з продуктами.

Найкращі кухонні ножі в світі: особливості вибору

Перш ніж відповісти на питання, які кухонні ножі вважаються кращими, слід навчитися вибирати їх. Від цього залежать зовнішній вигляд страв, зручність і швидкість готування.

Правильне лезо повинно мати виїмки на поверхні, що позбавить від прилипання продуктів при нарізці. Зазубрений меч використовується для нарізки хліба або овочів. Оптимальний варіант для клинка - середньо- або високолегована сталь. Такий матеріал довше тримає заточку і не руйнується при впливі води, соків продуктів, хімії для миття посуду.

Оскільки інструмент застосовується у вологому середовищі, протикорозійне напилення не буде ніколи зайвим. Воно захистить гостре лезо від іржі.

Щоб визначитися за зручністю, бажано потримати ніж в руках. Важливо, щоб рукоять зручно лежала в долоні. Хороший кухонний інструмент - продовження руки кухаря.

Кращі марки кухонних ножів мають рукоятку з дерева, штучного мармуру, прогумованого матеріалу. Вони не вислизають при інтенсивній роботі навіть з мокрих рук.

Крім металевого леза, в сучасних моделях нерідко використовується кераміка. Вона має ряд безсумнівних переваг:

  • екологічна чистота;
  • відсутність реакції з рідинами;
  • відсутність запаху;
  • мінімальна вага;
  • збереження заточування на тривалий час;
  • стильний зовнішній вигляд.

Але є і недоліки: крихкість, відносно висока ціна, неможливість заточування в домашніх умовах. Керамічне лезо не зможе замінити метал, а тільки доповнить набір.

Кухонні ножі: кращі бренди

Топ кращих кухонних ножів представлений товарами таких брендів:

  • Victorinox (Вікторінокс) - швейцарський бренд, що випускає інструмент для любителів і професіоналів;
  • Tramontina - бразильський виробник, що пропонує сотні бюджетних моделей;
  • Opinel - кращі французькі ножі для професійної та аматорської кухні, відрізняються доступною вартістю;
  • Kasumi - японські професійні моделі, які вважаються кращими в світі;
  • Кизляр - російська фірма, яка пропонує леза для професійної кухні і вдома;
  • Cold Steel - американський бренд, який знають у всьому світі (випуск продукції налагоджений не лише в США, але і в Тайвані).

Окремої згадки заслуговують німецькі і китайські моделі кухонних ножів. У Китаї налагоджено виробництво багатьма компаніями, так як воно тут дешевше. Але і китайські бренди пропонують гідні варіанти і цілі набори ножів для кухні. На найякісніші з них завжди можна знайти огляди та відео.

Кухонні ножі: топ кращих країн-виробників

Найкращою якістю в світі відрізняються японські кухонні ножі, а також продукція китайських і європейських брендів. Японці ретельно підходять до виготовлення лез.

Наприклад, одні бренди використовують міцну дамаську сталь, а інші - стародавню технологію виготовлення мечів, задіюючи тришарову структуру клинка. Таке лезо дуже міцне, довго тримає заточку.

Деякі японські бренди випускають інструмент для кухні тільки вручну. Більше 75% всіх виробів з Японії - ручна робота.

У Китаї теж є кілька вартих уваги виробників. Леза таких ножів тривалий час не вимагають заточування, а ергономічна форма рукояті дозволяє довго працювати без втоми. Китайці приділяють увагу не тільки матеріалу леза і заточування, а й формі ручки. Можна знайти підходящу модель інструменту для конкретної людини.

Якщо ви хочете купити кухонні ножі гарної якості європейські, тоді вам варто звернути увагу на німецькі, датські та швейцарські ножі. Саме вони входять у топ найкращих ножів Європи. Серед таких компаній – Fissman, BergHoff, Zepter, Bekker, Solingen.

Виділити будь-які ножі і назвати їх єдиним найкращим в світі не можна. В одних виробників кращий шеф-ніж, інші пропонують оптимальний кухонний топірець, треті - філейний ніж і т. д. Крім того, роль у визначенні найкращого варіанту грає власне уявлення про зручність, ау кожного кухаря воно відрізняється.

Кращі кухонні ножі: рейтинг 2021 року

У топ кращих кухонних ножів потрапили такі моделі:

  • Opinel Cheese Set - відмінний набір від французької компанії, що використовується для нарізки різних видів сиру, в комплект входять два предмета;
  • кухонний набір від швейцарської компанії Victorinox, в який входять відразу 6 предметів (5 ножів з гладкими лезами і ножиці);
  • ніж від Вікторінокс 7.7403.20 G з міцним лезом із загартованої сталі, який довго залишається гострим навіть при інтенсивному використанні;
  • Kasumi Damascus Chef - одне з кращих виробів в топ-рейтингу, оснащенний клинком з дамаської сталі підвищеної міцності і ручкою з збалансованої деревини;
  • Victorinox 5.0703 - бюджетна модель від швейцарської компанії з ручкою з пластику і коротким клинком, незважаючи на низьку ціну, відрізняється неймовірним зручністю і довговічністю;
  • Kasumi Damascus Carving - ще один японський ніж з тонким лезом з дамаської сталі, який визнаний кращим багатьма професійними кухарями світу;
  • Cold Steel Paring Knife - універсальна модель за невисокою ціною, довжина леза становить 76 см, а вага - всього 40 г, що забезпечує комфорт при роботі з овочами і фруктами;
  • універсальна модель від Victorinox 5.2063.20 - володіє неймовірною зручністю, гладке лезо довжиною 20 см здатне впоратися з будь-якими продуктами;
  • Опинель Bon Appetit Plus - елегантна модель зі світло-сірою пластиковою рукояткою, підходить для більшості тонких завдань на кухні: невеликі розміри і коротке гнучке лезо дуже практичне;
  • Victorinox Swiss Modern Santoku Damast - преміальний шеф-ніж для професійної кухні з ручкою з горіха і мечем з дамаської сталі, ідеально збалансований, що дозволяє виконувати з його допомогою практично всі операції на професійній кухні.

Кухонний ніж - головний інструмент господині при обробці продуктів і їх готуванні. Тому слід вибирати тільки моделі відомих брендів. Величезний вибір ножів і різноманітна цінова політика виробників дозволяють легко знайти інструмент як для аматорської, так і для професійної кухні.

Коментарі

Зрозуміло написано. Дякую.

Дякую за такий список топ виробників ножів:) Дуже вдячна

Написати відгук