Електронна пошта
+38(066) 442-00-42 +38(097) 292-82-62 Пн-Пт: 9:00-18:00.
Email info@one-click.com.ua
Адреса
Ножі відносяться до числа інструментів, які були одними з перших створені людиною. Незважаючи на те, що їх вік нараховується тисячоліттями, навіть зараз вони не втратили своєї актуальності. Для сучасної людини ніж - незамінний. У побуті без нього неможливо приготувати улюблені страви. На рибалці з його допомогою можна і дров нарубати, і вудку починити, і черв'яків накопати. А в екстремальному туристичному поході, наприклад, в горах, ніж може стати помічником в питанні виживання.
Зрозуміло, перераховані вище завдання, які вирішуються за допомогою ножа - це лише приклад. Насправді ситуацій, коли цей інструмент просто незамінний - набагато більше. Однак, він стане помічником лише в тому випадку, якщо правильно підібраний за своїм типом, яких на сьогоднішній день, найбільш популярних, три:
Незалежно від того, який ніж ви використовуєте і для яких цілей, рано чи пізно працювати з ним стає все важче з тієї причини, що лезо втрачає свою гостроту. Вирішити цю проблему не так вже й складно. Необхідно всього лише нагострити ніж. Однак, важливо знати, як правильно це робити. Оскільки помилки, допущені в точении ножа, можуть привести до того, що буде потрібно купувати новий. Тому, ми наполеглево рекомендуємо уважно ознайомитися з інформацією, представленою в статті перед тим, як приступити до заточенню даного інструменту.
Для початку, давайте розберемося, за допомогою яких інструментів можна нагострити ніж. Такі діляться на три групи:
Точильні бруски. По суті, вони уявляють собою камені, що мають як природне, так і штучне походження. Поговоримо про штучні, які продаються практично у всіх магазинах, де є товари для будинку.
Вони бувають двох типів: керамічні, а також з алмазним покриттям. Зрозуміло, наявність алмазного напилення на штучному камені істотно підвищує його ціну, так само як і якість результату, а також тривалість терміну служби. Однак, якщо у вас немає великого досвіду в питанні заточування ножів, а треба думати, саме так, інакше б ви не читали дані рядка, ми настійно рекомендуємо почати з кераміки.
Особливих вимог до точильного бруска немає. Але він повинен бути рівним і не мати відколів. Купувати обов'язково необхідно два бруска, що відрізняються між собою розміром зерна. Один повинен бути грубозернистим, другий, відповідно, дрібнозернистим. Між іншим, не важко буде знайти керамічний точильний брусок, сторони якого мають різну зернистість. В такому випадку, звичайно, можна купити і один. І ще треба звернути увагу на довжину бруска, яка в ідеалі повинна хоча б у 1.5, а краще в 2 рази перевищувати довжину леза ножа.
Що стосується точильних брусків з алмазним напиленням. Від кераміки їх відрізняє один, але дуже суттєвий фактор. А саме, діамантове напилення забезпечує точильному брускові вищий рівень твердості, якої позитивно впливає на:
На каменях природного походження ми не буде загострювати увагу, так як їх назва говорить сама за себе. Найбільш популярні вони у поході. І, при бажанні, зробити ніж гострішим, можна використовуючи практично будь-який з каменів, знайдених у лісі.
Мусат. Як було сказано вище, зовні він нагадує собою напилок. Втім, не тільки зовні. Виготовлятись дані інструменти для заточування можуть з тих же матеріалів, що і бруски, а можуть і з металу, на якому робляться спеціальні насічки.
Використовуються мусати лише для того, щоб вирівнювати, іншими словами - правити, лезо ножа, яке в процесі тривалої експлуатації в тій чи іншій мірі пошкоджується. Треба відзначити, що точити їм теж можна. Але, по-перше, це досить складно. По-друге, з питаннь точіння він придатний лише для невеликих кухонних ножів, які призначені для фруктів, овочів, десертів.
Точило. Вони створені для того, щоб полегшувати процес заточки. Механічні мають невеликий за розміром корпус, в якому знаходиться кілька абразивних дисків. Їх поверхня мало чим відрізняється за своїми властивостями від поверхні точильних каменів. Досить вставити між ними лезо і рухати ним вперед і назад, всю іншу роботу диски зроблять за вас. Процес заточування не займе багато часу, так як він відразу буде здійснюватися з обох сторін.
З електричної - і того простіше. Досить вставити ніж в призначений для нього отвір, натиснути на кнопку включення, а далі техніка все зробить сама.
Крім принципу роботи механічні та електричні точила мають ще одну кардинальну відмінність. А саме - розміри. Перші - компактні, другі - не тільки великі, а й важкі. І, відверто кажучи, на звичайній домашній кухні електрична точилка буде абсолютно зайвою.
Якщо це питання стосується ножа, який був деякий час в експлуатації, то тут все досить просто. Такий ніж гірше розрізає овочі, фрукти, м'ясо та навіть хліб, вимагаючи додатково значно більших зусиль для роботи. Але як зрозуміти, наскільки гострий ніж після точіння? Чи треба його продовжувати точити? Або ж достатньо. Тому, зараз ми з вами поговоримо про те, яким чином визначити чи достатньо гострим є лезо ножа. Існує кілька способів.
Для початку, озвучимо найбільш простий, яким можна скористатися в будь-який момент. Адже, як ми вважаємо, нитка або шматочок паперу є у кожного вдома. Чи не так? І перше, і друге повинно знаходитися в повітрі для точності експерименту. Нитка повинна бути розміщена строго вертикально. В якому становищі буде паперовий лист - значення ніякого не має. Головне, він повинен знаходитися на вазі. Пробуйте розрізати нитку або аркуш паперу. Якщо лезо ножа наточене чудово, то проблем не виникне ні з одним, ні з іншим матеріалом. Що ж станеться, якщо лезо недостатньо гостре? Для розрізання нитки потрібно докласти певне зусилля, а що стосується паперу, то він або буде зім'ялим, або все ж буде розрізаним, але краї будуть рвані, нерівні, тут вже залежить від того, наскільки тупим виявиться лезо.
Є ще один спосіб, що дозволяє перевірити вістря. Однак, він припускає наявність будинку помідора. І помідор повинен бути ідеально стиглим. Кладемо помідор на стіл, а зверху на ньому повинен бути ніж, зрозуміло, лезом вниз. Чи не докладаючи жодних зусиль для натиску, просто тягнемо ніж на себе. Якщо лезо досить гостре, воно увійде в помідор. Але, нагадуємо, що тут все залежить від стиглості овоча.
І ще один варіант, який можна застосувати в тому випадку, якщо з якихось причин перевірити вістрі леза вищеописаними способами не вийшло. Берете ніж, тримаєте його в горизонтальному положенні так, щоб лезо було направлено до джерела світла. Бачите відблиски на лезі? Значить, в цих місцях воно наточене недостатньо якісно.
Ах так, ще, найголовніше. Ніколи не проводите лезом по пальцю, щоб перевірити, наскільки воно гостре. Цього робити категорично не можна. І ми навіть не будемо пояснювати чому.
Яким чином здійснюється точіння леза ножа з використанням механічної або електричного точила, ми розповіли трохи вище, коли описували ці інструменти. Та й, якби ми упустили цей момент, особливої премудрості у використанні точилок немає. Тим більше, що навіть якщо виникнуть питання, завжди можна прочитати інструкцію. А ось точити ножі за допомогою точильнийх брусків або Мусатов - це завдання вже більш складні і трудомісткі. Тому, про кожну з них поговоримо більш докладно.
Точіння ножа за допомогою бруска. Для початку - трохи загальної інформації. В першу чергу, вам необхідно мати для виконання завдання два бруска: з великим зерном, і з дрібним. Матеріал, з якого будуть виготовлені точильні бруски, при цьому не має значення. По-друге, проводити лезом ножа по бруска необхідно плавно і при цьому не здійснювати тиску. І, по-третє, в ході точіння ножа за допомогою бруска, необхідно тримати один і той же кут нахилу. Яким він буде? На це питання ви повинні відповісти самостійно, так як тут все залежить від ножа і бруска.
А тепер, інструкція по точінню:
Виправлення ножа за допомогою мусата. І знову ж таки - загальна інформація. Конструкція інструмента така, що в процесі редагування ніж необхідно тримати в одній руці, а Мусатов - в інший. Класти Мусатов на стіл рукояттю, фіксуючи рукою, не рекомендується, бо він легко може зрушити, змінивши траєкторію руху ножа. При цьому не має ніякого значення, в який бік буде направлений робочий елемент мусата, вгору або вниз, тут дивіться за тим, як вам буде зручніше. Рухи, як і з бруском, повинні бути плавні, без сильного натискання.
Хочеться сказати ще пару слів про ножі з керамічним лезом. Незважаючи на те, що коштує таке кухонне начиння не дешево, воно користується популярністю. І саме в силу високої вартості ми настійно не рекомендуємо виконувати точіння ножів з керамічним лезом самостійно. По-перше, тут потрібен чималий досвід і гарна база знань. По-друге, бруска або мусата явно недостатньо. Буде потрібно електрична точилка, робочими елементами якої є алмазні диски. І вона, як можна здогадатися, теж коштує чималих грошей. Тому, якщо є необхідність нагострити ніж з кераміки - довірте це питання професіоналам.
Незалежно від того, який ніж і за допомогою якого інструменту ви точите, робити це необхідно дуже акуратно. А по завершенні процесу обов'язково попередьте інших членів сім'ї про те, що ножі тепер - гострі. І, зрозуміло, ні в якому разі не давайте їх в руки дітям, і тримайте в недоступних для них місцях.
Не знайдено дописів
Написати відгук© 2012 - 2024 Интернет - магазин ВАНКЛИК. Всі права захищені